Sådan giver du dit barn en tryg tilknytning. Modul 1

FORUDSIGELIGHED

Den vigtigste ingrediens i dit barns udvikling af en tryg tilknytning er FORUDSIGELIGHED.

Ikke en hvilken som helst forudsigelighed, men forudsigelighed i DIN ADFÆRD.
I dag fortæller jeg dig hvorfor og giver dig tre redskaber til at skabe forudsigelighed i hverdagen.

The why

Dit barns muligheder for at udvikle en tryg tilknytning øges, jo mere forudsigeligt du møder dit barn. Det handler både om, at du agerer på nogenlunde samme måde i hverdagen, at du løser de opgaver som en voksen skal løse i familien osv. OG, så handler det også om, at dit barn bliver mødt på nogenlunde samme måde, hver gang det udtrykker sine følelser.

Du kender det fra hverdagen….

Et hverdagseksempel er at dit barn bliver ked af det, eller vred og reagerer som dit barn nu engang gør.

Måske råber det, græder, bliver udadreagerende eller søger væk fra dig. Det bedste du her kan gøre er, at reagere nogenlunde på samme (omsorgsfulde) måde. HVER GANG..

På den måde oplever dit barn, at det kan regne med dig, at du er en tryg havn og at barnet er okay med sine følelser og måde at udtrykke dem på.

“Men Camilla…. nogen gange kan jeg bare ikke rumme mere gråd… eller vrede”

Jeg ved det, og det er helt okay. Dit barns tilknytning bliver først forstyrret, hvis du systematisk ikke er i stand til at møde det.

At du indimellem ikke kan rumme dit barn, kommer til at vrisse eller råbe, har ikke afgørende betydning for dit barns udvikling af en tryg tilknytning.

Fik du den? Altså sådan helt ind i hjertekuglen?

Det er ikke de små udfald, vi alle har, der påvirker vores børns tilknytning. Hvis vi ‘for det meste’ agerer forudsigeligt, skaber vi et fundament i vores relation, som giver vores børn rigtig gode forudsætninger for at udvikle en tryg tilknytning.

Skrækscenariet – er du klar til det?

Okay, her kommer det grumme eksempel…
Børn der vokser op med stor u-forudsigelighed, hvis en forælder f.eks har et alkoholmisbrug, vokser op i et utrygt miljø, hvor forælderens adfærd er svær at afkode og forudsige. Når en forældre er påvirket, af rusmidler, kan barnet ikke regne ud, hvornår forælderen er til rådighed og hvornår h*n ikke er.

Den form for uforudsigelighed skaber utryghed og kaos inde i barnet. Mange af de børn der vokser op i sådan et miljø, udvikler nogle store antenner og bliver gode til at mærke, hvordan andre har det. Det er en overlevelsesstrategi de udvikler, i forsøget på at forudsige forældrenes adfærd. Når man kommer ind i voksenlivet med antennerne ude, har man formentlig en ambivalent eller disorganiseret tilknytningsstil.

Det vil du gerne undgå for dit barn, right?

Det mest afgørende du kan gøre for, at dit barn ikke udvikler en utryg eller disorganiseret tilknytningsstil er, at være forudsigelig i din måde at være på. Dit barn har brug for at kunne afkode din adfærd og vide at du reagerer nogenlunde på samme måde, for det meste.

Redskaber til forudsigelighed:

Okay, det første redskab er enten virkelig relevant for dig, eller også er det slet ikke relevant….

1:Søg hjælp hvis du har store udfordringer

Som f.eks. misbrug af rusmidler, eller svære psykiske problemer, som markant påvirker din evne til at være forudsigelig. Jeg taler ikke om at du er mere kortluntet på nogle tidspunkter i din cyklus, eller at nogle gange vrisser af dine børn, når I skal ud af døren. Det her handler om, hvorvidt du har nogle helt grundlæggende udfordringer som gør, at du som udgangspunkt agerer u-forudsigeligt.

Lever I som familie i nogle uforudsigelige livsvilkår, som I ikke kan påvirke? Så italesæt det for jeres barn. Beskriv jeres situation for barnet og sæt ord på de følelser du gætter på den vækker i jeres barn.

2: Pas godt på dig selv.

Tag dig af dig selv hvis du er under pres, har manglende overskud osv.
Hvil i, at din barns tilknytning ikke bliver truet af, at dit barn er sammen med en anden voksen, mens du tager dig godt af dig selv.
Hvis du har en partner, kan du lade denne tage teten i de perioder, hvor du har udsving og ikke kan være kontinuerligt forudsigelig. De perioder kommer, og de er okay.

3: Forudsigeligheds-barometeret

Tag et kig på spektret her, når du bliver i tvivl om, om du er forudsigelig nok til, at dit barn finder tryghed i at afkode dig og udvikler en tryg tilknytning.

Vær opmærksom på, at du ikke behøver at være i det mørkegrønne konstant, for at være tilstrækkelig forudsigelig – er det ikke dejligt at vide?

Er du over længere tid primært i det røde felt, hvor du ikke formår at agere forudsigeligt i forhold til dit barn, så kan det give mening at få hjælp til, at komme tilbage på sporet.

Mere inspiration og hjælp hvis du er blevet ramt.

I dagens tema er du måske blevet ramt, hvis du selv er vokset op med uforudsigelige omsorgspersoner. Eller hvis du er en voksen med antennerne ude, som mærker andre 100km før du mærker dig selv. Hvis du kender den smerte der er forbundet med altid at sætte dig selv i sidste række. Og hvis du for alt i verden ønsker, at dit barn ikke vokser op og får det samme bøvl med sig.

Du kan lære at forstå sammenhængen mellem dine forældres adfærd og din tilknytningsstil ved at se de første to moduler i min videoguide om tilknytning.

Vil du vide mere om dit barns tidlige tilknytning og udvikling, skal du kigge med på modul 9, 10 og 11.

Kroppen husker

Vi starter rejsen med en tur tilbage til dit barndomshjem.
Du kommer i kontakt med din kropslige fornemmelse af, hvordan du har udviklet din tilknytningsstil i relation til dine forældres adfærd.

18 min.

De klassiske tilknytningsstile

Her får du undervisning omkring de klassiske tilknytningsstile og hvordan de udvikles. Du får en forståelse for, hvordan udviklingen af netop din tilknytning har været afgørende, livsnødvendig og god for dig.
16 min.

Tilknytningsstil i voksne relationer

Gennem undervisning og kropslig oplevelse lærer du på dette modul, hvordan din tilknytningsstil har betydning for din måde at håndtere konflikter i nære relationer i voksenlivet.

12 min.

Tidlig tilknytning

På dette modul fortæller jeg om barnets tidlige udvikling og tilknytning.
Jeg laver også koblinger til, hvor du som mor måske bliver udfordret i relation til netop din tilknytningsstil. Et lidt teoretisk modul som kan lyttes som podcast.
27 min.

Tilknytning og udforskning

Jeg fortæller dig på dette modul om tilknytning og udforskning. Udforskningen er en del af tilknytningen og den gradvise adskillelse. Alt efter din egen tilknytningsstil kan du opleve forskellige udfordringer i tilknytnings og udforskningsdansen med dit barn.

Tilknytningscyklus

Her får du viden om, hvordan du altid kan hoppe på tilknytningscyklussen med dit barn, når den har været afbrudt og hvordan dette er en helt naturlig del af jeres samspil.
Du får råd og indput til de ingredienser som er en del af en tryg tilknytning.

Vil du havde adgang til alle mine videoguides?
Du får den første måned til kun kr 99,- KUN via knappen her.